V polovině října přichází pozvání od Michala Horáčka do Automatických mlýnů v Pardubicích na konferenci PRO PAMÁTKY zaměřenou na obnovu a využívání vodních mlýnů s prosbou, zda bychom něco řekli o Kalinově mlýně. Dlouho neváháme a nabídku, jejíž součástí jsou dva volné vstupy na celou konferenci konající se od středy do pátku, přijímáme. Navštívit chceme hlavní konferenční den, což je čtvrtek 14. 11. 2024 a navazující páteční exkurzi s prohlídkou zajímavých vodních mlýnů na Pardubicku.
Zadání od pořadatele je vytvořit a s časovou dotací deseti minut odprezentovat něco o našem mlýně. Následovat má krátká diskuse. Co konkrétně má prezentace obsahovat nevíme, pouze to, že náš příspěvek bude zařazen v bloku Mozaika přístupů při záchraně vodních mlýnů a hledání jejich nového využití. Michal tvoří prezentaci, Lenka opravuje chybičky a Honzík (mladší generace) ladí grafickou stránku. Samozřejmě vše na poslední chvíli, takže domácí úkol odesíláme až ve středu večer.
Ve čtvrtek před šestou vyrážíme směr Pardubice. Vůbec netušíme, co máme čekat, v představách nám běží ledacos. Přijíždíme k Automatickým mlýnům, jejichž majitele Lukáše Smetanu budeme už brzy (po jeho naprosto otevřené přednášce, jak se k těmto mlýnům dostal, co z nich udělal a jaké má ještě další plány) považovat za borce. Při vstupu dostáváme cedulky, míjíme drobné občerstvení a vybíráme si svá místa, na kterých budeme trávit čas od slavnostního zahájení v 9:00 hod až do 18:30 hod (s přestávkou na oběd), kdy přednášková část s téměř hodinovým zpožděním bude končit.
Během dne se dozvídáme spousta zajímavých informací od „mlynářských nadšenců“ z Čech i ze Slovenska. Vybíráme jen pár postřehů z našich poznámek…
- Radim Urbánek dal do kupy Mlynářský slovník, který brzy vyjde (ten musíme mít 🙂 )
- pšenice se mele 8 – 12x na krupice a mouku
- obiloviny pokrývají 80 % všech potravin
- umělecké složení má tři části (čistící, mlecí a vysévací) a alespoň 4 technologické podlaží (což náš mlýn má)
- mlynáři byli bohatí, neb vlastnili jídlo
- v okrese Plzeň – jih jsou 3 památkově chráněné vodní mlýny
- náhon lze prohlásit za památkově chráněné vodní dílo
- webové stránky www.vodnimlyny.cz registrují 11 777 mlýnů a denně je navštíví 400 – 500 uživatelů
- další Den otevřených mlýnů se bude konat 10. května 2025
Většině přednášejících se nedaří dodržet časový limit, což není Michalovo případ. Svižným tempem prezentuje základní informace o historii, současnosti i možné budoucnosti našeho mlýna. Během následné diskuze odborníci oceňují hodnotu Kalinova mlýna spočívající v dochování nejen budovy mlýna, ale i autentických strojů, vybavení a archivu mlynářské rodiny. Diskutujeme i o možnostech financování oprav a dalších tématech spojených s mlýny.
Večer vynecháváme Komentovanou procházku po městě „Po stopách dlouhého 19. století v centru Pardubic“, protože máme za prvé (omylem) rezervované jen jedno místo a za druhé musíme hledat ubytování, protože to zarezervované (omylem) prostě není. Naštěstí je volný nedaleký hotel Zlatá Štika, ve kterém můžeme složit hlavy.
Na osmou večerní se vracíme na Společné setkání v Automatických mlýnech, kde k poslechu a tanci hraje DJ Starosta (Rudolf Šimek, admin webových stránek www.vodnimlyny.cz). Připravený je i bohatý raut. Michal se věnuje společenské konverzaci s odborníky, Lenka převážně tanci. Vydařené tři hodinky.
Po nevalné páteční snídani ve Zlaté Štice se jedeme připojit k „naší“ skupince do Dašic, kde se nachází starý a nový mlýn – ukázka dvou vývojových stádií mlýnského areálu. Odtud pokračujeme do Číčové na prohlídku automatického mlýna Korunka, který slouží původnímu účelu a tak vidíme mlecí proces v plné parádě. Jako bonus se od pana majitele dozvídáme, proč není nejlepší nápad kupovat pečivo v supermarketech (to nechcete vědět :).
Moc děkujeme pořadatelům za pozvání, důvěru a šíření molinologie. Bylo nám ctí být součástí.